Vadehavstur

Vadehavstur ved Højer



Vi skulle ud og opleve vadehavet, hvor vi kiggede på fugle, strandopskyl og selvfølgelig ud og se muslingebankerne med blåmuslinger og den importerede og invasive muslingeart stillehavsøsters (Cressostrea gigas).


Lidt info om østers: Der har tidligere været en naturlig forekomst af europæisk østers (Ostrea edilis) i vadehavet, men i 1922 blev arten ramt af sygdom, som medførte stor dødelighed og på
  få år blev bestanden udryddet. 
Man fandt ud af at stillehavsøsters var modstadsdygtige over for sygdommen, og i 60érne blev de første sat ud til opdræt i Frankrig og Holland

På Rømø blev stillehavsøsters i 1983 sat ud til opdræt, i 90´erne fandt man derefter de første "vilde" stillehavsøsters i vadehavet.

"Da stillehavsøsters ikke hører naturligt hjemme i den danske natur og har en negativ effekt på oprindelige arter, bliver den officielt regnet som en invasiv art. Det er derfor kun en hjælp til den danske natur, når mennesker plukker øster til at spise." (https://nationalparkvadehavet.dk/muligheder/oesters/) 



Ude på vaden finder vi bl.a. strandsnegle (Littorina littorea), som der er mange af vadehavsfuglene der lever af. Jeg kunne konstatere, at det er godt en vadehavsfugl ikke vejer så meget som jeg, og har nogle fødder med en stor trædeflade ift. deres størrelse, for det gør at de ikke så nemt sidder fast i slikket/mudderet på havbunden.


Flere af os fik prøvesmagt en rå østers ude på vaden, med forskellige reaktioner til følge!!! 
Inde på land igen blev der holdt pause med madpakker og en god varm kaffe på stranden. Efter at have smagt på en rå østers - som jeg ikke umiddelbart var så stor fan af, lavede vi nogle stykker i en gryde over Trangia. Det smagte bedre, men i blæsevejr var det svært at få gryden varm nok.
 


Efterfølgende var vi (valgfagsholdet Natur og udeliv) på besøg på Vadehavscenteret (deres hjemmeside) ved Ribe, hvor vi startede med en rundvisning sammen med en biolog. Det var spændende at se, og biologen var god til at fortælle. Efterfølgende havde vi tid på egen hånd til at se centeret.


Jeg gjorde hvad jeg kunne den dag, for at holde bestanden af østers nede, så jeg havde taget en lille spandfuld med hjem, for at overraste manden med fin mad på en fredag!


Så jeg startede med at rense dem for mudder, og derefter kom de ind i ovnen i en bradepande. Når de bliver bagt, slipper lukkemusklen, og det saltvand der er inde i en øster løber ud. Men de åbner sig ikke op på sammen måde som en dampet blåmusling.



Efter de er bagt færdig, får jeg dem åbnet og anrettet, men jeg skal bruge en kniv for at åbne dem, fordi der er svært at gøre med fingrene.




Voila...billedet blev utydeligt, med resultatet blev godt...og jeg blev mæt. 

Skrevet af Carina

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Spireforsøg med bønner.

Fugle i pædagogisk praksis