Planteholdsopgave Lasse
Planteholdsopgaven
11.01.2021
Introduktion til planteholdet:
I min planteholdsopgave vil jeg gerne arbejde med temaet fra jord til bord. Grundlaget i arbejdet med dette er bæredygtigthed og at visualisere proccessen der står bag de grønsager vi ser i supermarkedet, så børn får et bedre indblik i hvor tingene kommer fra og at de ikke bare kommer fra "rema". Derfor vil jeg i dette projekt sætte mig sammen med nogle børn, den målgruppe jeg har valg til dette forløb er de ældste børnehave børn på ca 5 år. Vi skal sammen plante ingredienser til at lave mad sammen, og den mad vi kommer til at lave blive kartoffel suppe. Her vil jeg bruge uderummet som læringsmiljø. Uderummet invitere til mange forskellige sanseindtryk, disse er godt for læring da de stimulerer analogviden. Derudover kan dette kombineres med dialog viden, da arbejdet sammen inviterer til at gå i sammentaler imens vi planter planterne ned. Før vi går igang med at sætte planterne i jorden er der rum til at give dem katalogisk viden om det vi arbejder med. her vil det være oplagt at tale om det imens vi sidder med alle tingene fremme, så kan de også se hvad det er vi taler om(Ejbye-Ernst, 2015, s. 60-61).
Planterne skulle spire i små potte og for at indkludere bæredygtigheden lidt bedre også i toiletpapir ruller vi genbruger til at lave vores egne potte. Der skulle være nogle ting vi gravede ned i jorden, nogen der lå ovenpå og spirede og så også små frø der skulle spire.
I dag var den første dag jeg var i gang med planteholdsopgaven. Her arbejde jeg med at få informationer om de forskellige ting jeg gerne ville så/plante og så også med at plante dem.
Jeg startede med en vild blomster mix, noget græs og karse.
Karsen valgte jeg at plante i jord, mest fordi det var det jeg havde skaffet til dette projekt, jeg ved dog at man også kunne plante det i bomuld eller vat.
Karsen skulle her strøgs tæt over jorden og så skulle der fugtighed til. Det kommer til at spire i løbet af de næste 3-4 dage og vil være klar til høstning i løbet af 2-3 uger. (Mester Grønn)
Herefter plantede jeg græsset. Jeg læste mig frem til at græsset skulle spredes ud over jord overfladen og der skulle fugtighed til, meget som ved karse. Derudover skulle der helst være over 10 grader og det er der også sørget for.(Bolius)
Da jeg så var færdig med at plante de tre ting gik jeg over til at bruge ting fra køkkenet.
Jeg arbejder med hvidløg. At plante hvidløg er lidt uden for sæson, da de egentlig skal plantes i oktober i ca. 7 cm dybt i haven. Jeg har dem så i lejligheden og kun i ca. 4 cm dybt, så det bliver spændende at se hvad der sker. (Isabellas)
Ved plantning af løg lå jeg knolden på jorden da den ellers har svært ved at grave sig igennem jorden og gave dem lidt fugtighed. (Isabellas)
Kastanjerne var bare nogen jeg fandt på vejen tilbage fra supermarkedet. Eftersom at de falder ned fra træerne og ligger på jorden tænkte jeg, at jeg bare ligger den på jorden og giver den noget fugtighed.
Ingefær skal egentligt først spire før den skal i potten, dog var det bedste sted for at den kunne få lidt ro og sol, derfor lå jeg den oven på jorden. Jeg kom desværre til at give den lidt fugtighed og jeg er ikke helt sikkert om det er så godt for at den spirer men nu må vi jo se. (Isabellas)
Skrevet af Lasse
Kilder:
https://www.bolius.dk/ny-graesplaene-19143#:~:text=Gr%C3%A6sfr%C3%B8%20spirer%20bedst%2C%20n%C3%A5r%20jorden,s%C3%A5%20jorden%20ikke%20t%C3%B8rrer%20ud.
https://www.bolius.dk/kartofler-saadan-dyrker-du-dem-40571
Ejbye-Ernst, N. & Stokholm, D. (2015). Natur og udeliv - Uderummet i pædagogisk praksis. København: Hans Reitzels Forlag.
https://www.isabellas.dk/haven/koekkenhave/saadan-dyrker-du-hvidloeg-i-koekkenhaven
https://www.isabellas.dk/haven/koekkenhave/guide-til-dyrke-ingefaer-selv
https://www.isabellas.dk/haven/koekkenhave/saadan-planter-du-loeg-i-haven#:~:text=Stikl%C3%B8g%20s%C3%A6ttes%203%2D4%20cm,i%20k%C3%A6lderen%2C%20garagen%20eller%20udhuset.
https://www.mestergronn.no/mg/saa-karse-med-barna.html
kiggede lige forbi , det bliver spændende af følge
SvarSlet